logo
BEJELENTKEZÉS | REGISZTRÁCIÓ
Elfelejtetted a jelszavad?

Hírek
Hallgatói juttatások járulékkötelezettsége
2010.11.26. (péntek) 15.28

A hallgatók fizetésére és a szakképzési hozzájárulás elszámolására vonatkozó főbb szabályok

A hallgatók fizetésére és a szakképzési hozzájárulás elszámolására vonatkozó főbb szabályok

A hallgatókra a 2011. évi CCIV. törvény - a nemzeti felsőoktatásról előírásai vonatkoznak.

A 2011. évi CCIV. törvény 44. § (3) és (3a)szerint a hallgatót „a hat hét időtartamot elérő egybefüggő gyakorlat esetén díjazás illeti, melynek mértéke legalább a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér, 2020-ban 161 000 Ft) hatvanöt százaléka, a díjat - eltérő megállapodás hiányában - a szakmai gyakorlóhely fizeti”, szakmai gyakorlatra „költségvetési szervnél hallgatói munkaszerződés és díjazás nélkül is sor kerülhet”. (Ez jelenleg 104 650 Ft/hó adó és járulékmentes összeg)

Kormány 280/2011. (XII. 20.) Korm. rendelete a gyakorlati képzés költségeinek a szakképzési hozzájárulás terhére történő elszámolásánál figyelembe vehető gyakorlati képzési normatívák mértékéről és a csökkentő tétel számításáról  6. § (1) szerint a hallgatói foglalkoztatás miatt a szakképzési hozzájárulási kötelezettségét csökkentheti. Hallgatónként maximum 480 000 Ft számolható el. 6§ (2) A hallgatóra vonatkozóan a gyakorlati képzési normatíva napi összegét az alapnormatíva összegének 100-zal történő elosztásával kell kiszámítani. Azaz, minden a hallgató által ledolgozott nap után 4800 Ft költség számolható el. Ha a hallgató 20 napot dolgozik egy hónapban, akkor a kötelezettségét  20x4800, azaz 96 000 Ft-tal csökkentheti.

A hallgatóra vonatkozó munkaügyi bejelentési kötelezettség nincs, a szakképzési hozzájárulás elszámolását a NAV nyomtatványán teheti meg.


Kiemelt partnerek:

E-on Tiszántúli régió
www.eon.hu

DE Gazdaságtudományi Kar
www.econ.unideb.hu/

Aquaticum Termál és Wellness Hotel****
www.aquaticum.hu

OTP Bank Nyrt.
www.otp.hu

Generali Providencia Zrt.
www.generali.hu

Hotel Lycium**** Debrecen
www.hotellycium.hu

Online áruház
www.digitalko.hu
E-mail: info@magpraktikum.hu